2014. február 4., kedd

Nehéz idők


Január vége nálunk a mix mászásé volt. Legalábbis mi annak szenteltük...
Az egész úgy kezdődött, hogy a szutyok meleg időt hirtelen tiszta, hideg időjárás váltotta föl. Az előrejelzések láttán beindult a nyálelválasztásunk. A menetrend a következő volt: 22.-én reggel egy gyors telefon Mátétól - jó idő van, menni kéne - , aztán egy gyors vizsgázás, ezt egy még gyorsabb bepakolás követte, és még aznap este ki is gurultunk a Tátrába :)
Az éjszakát a Poprád-tavi elektricska megállóban töltöttük. Másnap fölcihelődtünk a Poprádi-tóhoz. Üdvözletünket tettük a MAHOE téli tanfolyamának, majd elindultunk a Tupa északi falához.
A kiszemelt út a Superculoir volt (IV, 70°). Az utat még 1981 tavaszán mászta két magyar mászó, Mózes István és Tivadar Tamás. A párosnak voltak keményebb megmozdulásai a 80-as évek elején többek közt a Dolomitokban és a Wilder Kaiserben. Mózes István elsőnek mászta át a PP-Variáns alsó tábláját VIII-ért. (Azóta VIII+-ra kóstálják a táblát) Tivadar Tamás pedig több nagyfalas utat nyomott Rácz Zsolttal Yosemite-ben.
Szó ami szó, beszálltunk. Már az elején látszott, hogy elég sok a friss porhó a falakon. Mindez bizonyságot nyer már a mászás elején. Minden méterért meg kellett küzdeni. Minden sziklás részt le kellett takarítani. A könnyebb hóban taposós részek irgalmatlan sok havat tartalmaztak. Szóval küzdelmes volt minden perce az útnak.
A kulcsrész Máténak jutott. Enyhén áthajló karos repedés volt. Szerencsére a csákánynak voltak jó akasztások, csak meg kellett keresni őket. Máté kinyomta ahogy azt kell, bár kissé ledurrant a végére. Megtudom érteni hogy miért.
Az út vége fele ránk sötétedett. A falrajzon nagyvonalúan "120m a csúcsig" jelölésű rész most nem sétamenet volt, végig biztosítottuk. Este 10-re értünk le a házhoz. Szerencsére Mózes Réka kimentett nekünk két sört még a zárás előtt. Örök hála neki ezért :D

Hardware: Na ez egy elég nehezen meghatározható dolog. Nagyban a viszonyoktól függ, hogy mi kell az útban. Mi a friendeket, ékeket és a fűszöget jól tudtuk használni. A biztosítás ettől függetlenül néha igen szellős. Szögeket is vittünk, mászás közben nem, de a stand-kreálásánál jól jöttek.

Topo
Időjárás

Egy videó az útról:




És végül pár kép:

Fölfele a házhoz






Állok a kulcs alatt

Máté derékig a hóban

Takarítás mindenfele :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése