2012. május 23., szerda

Pitahaya

Ruszkovszki Zsolt barátommal a hétvégén a Tátrába látogattunk. Ő most mászott a hegységben először, úgyhogy különös izgalommal várta az egészet.
Péntek este érkeztünk Újtátrafüredre, és az éjszakát ott is töltöttük egy parkolóban. Másnap fölrobogtunk a Nagy-Lomnici torony alá, hogy megmásszuk a Pitahaya névre hallgató utat. Annyit tudtam az útról, hogy helyenként nittet tartalmaz, így a rámpáról a falrajz által jelölt 6m múlva el is indultunk egy nittsoron. Elvileg V-ösnek kellett volna lennie, de érezhetően nehezebb volt. Mi mindezt betudtuk a reggeli elgémberedésnek, majd belejövünk. A második hossz VII-, itt egybeér a Star Gate nevezetű úttal, majd különvallnák újra. Ez a hossz tényleg VII-, -t ért, és a Star Gate jóvoltából elég nittet is tartalmazott. Ezt újjabb VII-,-os hossz követte. Na itt már csak egy nitt volt a kulcs előtt, de ezt is ki lehetett húzni kézzel :) A dologban az volt a zavaró, hogy a nitt környékén nem is lehetett más köztest berakni, csak a nittől jó 2méterre balra 2db friendet. Persze egyik sem volt valami bivaly. Szóval fölszívtam magam, és nekimentem a táblának. Gyönyörű technikás kunsztok következtek, és nem is volt olyan vállalhatatlanul nehéz. Ezután már csak egy hossz volt hátra, amiben újra követtük a nitteket. VI+ következett papíron, de valami mókás piazrepedést kaptunk, amiből ráadásul egy hatalmas mozgó követ is kitisztítottam. Miután eltűnt a tömb már mászhatóbb volt, de közel sem VI-os.
Mint végül kiderült az első, és az utolsó hosszt a Star Gate-ben sikerült megtennünk. Azért nem gyanakodtam erre a helyszínen, mert a Star Gate két középső hossza, ami jól elkülöníthető a Piathayától, egészen más nittekkel vannak fölszerelve, mint az első, és az utolsó hossz, ami nagyon közel meg a Pitahayához, ráadásul a falrajzunk csak a Pitahayát jelölte. Nyilván ha rajta van a Star Gate is, akkor könnyebb a tájékozódás. Mindenesetre nagyon nem bántuk a dolgot, szép hosszok voltak, és kiegészítették a Pitahaya két VII-, -os részét. Illy-módon az V-ös VI-os lett, a VI+ pedig VII-es :)
Az éjszakát a fal alatti bivakban töltöttük. Egy ember számára tökéletes, kettőnknek már szűk lett volna, viszont a tömb teteje teljesen vízszintes, így azon aludtunk. Ha valaki keresné, akkor a torony alatti nagy kőnél kell letérni a turistaútról a morénára, és a letérés után kb. 80méterre balra van egy kőbaba. A kőbabától már látszik a bivak szája.

Hardware: - 1x50m kötél
                  -8db express
                 - 2db 120cm-es, 2db 60cm-es heveder
                 - 3-4db kis és közepes friend
                 - éket vittem, de nem használtuk
Topo: 1, és 2
Időjárás: Itt
Szállás: -Zamkovszky-ház
             -bivak
az első VII-


VII-, mozgó nitt, kötél a semmibe :)

na ez a hossz nem a Piathaya része :)

2 megjegyzés:

  1. Ezek szerint nem véletlen estem akkorát a tetejéből :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, az eleje, és a vége kissé nehezebbre sikeredett a kelleténél :)

    VálaszTörlés